BUCHANAN: Rusko opakuje cestu Spojených států 50. let minulého století

V 50. letech minulého století žily dva sloupy světového protikomunistického hnutí: Dwight Eisenhower a hlava římskokatolické církve papež Pius XII.

V 80. letech, v posledním desetiletí studené války, je přišli vystřídat Ronald Reagan a papež Jan Pavel II.

Když dnes papež František přijel do Ameriky, určitě si všiml, že se naše země od dob Eisenhowera a Reagana velmi změnila.

Ve Spojených státech roku 2015 mají navrch homosexualismus, potraty a sňatky párů stejného pohlaví – ostudné zločiny z katechismu papeže Pia XII. 50. letech minulého století se staly ústavními právy.

Tyto hodnoty ovlivňují politiku Baraka Obamy a naši úředníci tyto hodnoty hájí v OSN. To je to, co teď hlásáme světu.

To, co dříve Američané nazývali úpadkem, dekadencí, se dnes nazývá pokrokem. A na této hlučné hostině slaví svá vítězství například náš vice-prezident katolík John Biden, a to společně s vůdčí osobou Demokratické strany Nany Pelosiovou.

Po Eisenhowerově odchodu došlo k odtržení křesťanství a víry od amerického společenského života. Bible, modlitba, křesťanské umění, knihy a symboly byly zakázány ve státních školách, stejně jako byly zakázány na Kubě, když přišel k moci Fidel Castro.

My nemůžeme o své víře hovořit se svými dětmi.

Amerika, to je dnes zcela jiná země, světský a postkřesťanský národ, který se nachází na cestě odmítání víry. 

Ironií osudu se stalo, že se Vladimir Putin snaží obrodit pravoslaví jako základ morálky a práva v Rusku. A pak najednou čteš v The Wall Street Journal, že se Xi Jinping snaží navrátit své soudruhy do lůna konfunciánství.

Svět se změnil. Každá civilizace, jak se zdá, uznává nutnost víry pro Západ, jenž svou víru ztratil a umírá.

Titulek ke stati v The New York Times se rétoricky ptá: „Ztrácí západní hodnoty svou moc? Jeho autor Steven Erlanger píše:

 „V odmítání západních hodnot, jako je sexuální rovnost a výběr, se konzervativní Rusko blíží názorům islámu, Vatikánu, protestantů a ortodoxních židů“.

Jenže to, co Erlanger tvrdí o „konzervativním Rusku“, už bylo v Americe, jenže v roce 1955 a nikoliv nyní.

Vzniká tak otázka: mění se morální pravda?

Takže máme světskou Ameriku, jež sama sebe zbavuje křesťanství a káže nové evangelium světu: liberální demokracie, říká, to je spása lidstva.

Katolická církev se rovněž potýká s rostoucí krizí morálky. Církev v dobách Pia XII. a Jana Pavla II. říkala, že desatero a Horské kázání jsou věčné.

Tito papežové rovněž učili, že manželství nelze roztrhnout, že homosexualismus je nepřirozený a amorální, že potrat je zabití nevinného nenarozeného dítěte.

Nicméně v samotném Vatikánu dnes pravidelně probíhají diskuse o tom, co změnit v církvi, aby se stala přitažlivou pro ty, kdo odmítají víru.

V posledních dvaceti letech tak ve Vatikánu probíhá morální chaos. Znamená to, že když Amerika vyhrála ideologickou válku, která trvala 70 let, se SSSR, společně s katolickou církví prožívají porážku a rozkol?

Ano, a teď své místo přenecháváme Rusku.

(překlad čtenáře serveru)

Zdroj: buchanan.org

Buchanan Patrick