Obří obraz svatého Václava ze sbírek církve najde azyl v Opavě

Obraz svatého Václava, který v roce 1844 namaloval vídeňský malíř Anton PetterV kostele svatého Václava v Opavě najde po 170 letech svůj azyl obří obraz svatého Václava ze sbírek olomouckého arcibiskupství. Plátno vysoké přes osm metrů a široké pět metrů namaloval v roce 1844 vídeňský malíř Anton Petter a původně mělo být ozdobou olomoucké katedrály svatého Václava. Dílo se tehdejšímu arcibiskupovi ale nelíbilo a skončilo na půdě kroměřížského zámku. Obraz bude v Opavě představen 6. září při Národním zahájení Dnů evropského dědictví. ČTK to dnes řekl mluvčí Muzea umění Petr Bielesz.

Dílo si v roce 1838 objednal u tehdy proslulého vídeňského malíře Antona Pettera olomoucký arcibiskup Maxmilián Sommerau-Beckh. Obraz s výjevem vraždy svatého Václava měl být dominantou hlavního oltáře olomouckého dómu, uvedl mluvčí. Šestiletý výsledek práce se arcibiskupovi však nelíbil. Obří plátno nechal svinout a přestěhovat na půdu kroměřížského zámku. Tam zůstalo až do roku 2011, kdy arcibiskup Jan Graubner vyzval odborníky z Muzea umění Olomouc, kteří o sbírky v Kroměříži ve spolupráci s arcibiskupstvím pečují, k posouzení stavu malby, doplnil mluvčí muzea.

Kvůli finanční náročnosti restaurování hledalo arcibiskupství partnera. Ujala se toho společnost Vítkovice Machinery Group, která obraz vystavila v multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích. Na jeho záchranu poskytla společnost necelého půl milionu korun a na zbývajících 600.000 korun vyhlásila veřejnou sbírku. Ta byla úspěšná a monumentální plátno tak mohlo projít restaurováním v dílně manželů Šárky a Petra Bergerových v Písečné u Žamberka, dodal Bielesz.

Plátno nyní poputuje do Opavy do prostor odsvěceného kostela, který slouží k pořádání kulturních akcí. Na přesunu se dohodli zástupci města a arcibiskupství. Opavská radnice přitom musela vyřešit způsob umístění díla a výsledkem je 1291 centimetrů vysoká ocelová konstrukce.

Olomoucké arcibiskupství zapůjčilo obraz Opavě na deset let.

Zdroj: christnet.cz

-mk-