Američtí vojáci se chovají jako zvířata. Tato data jsou šokující

Podle ministerstva obrany Japonska, od roku 2004 země vyplatila téměř 4 miliony dolarů jako kompenzaci za trestné činy způsobené vojáky americké armády. V té době na vojenských základnách Spojených států v Japonsku bylo dislokovaných zhruba 50 tisíc vojáků. Podle podepsaných dohod je Tokio povinné vyplatit čtvrtinu z každé kompenzace, která je přiznána v souvislosti s incidenty, ke kterým došlo souvislosti s pobytem amerických vojáků v Japonsku, i když se japonský občané na těchto činech nepodíleli, resp. byli obětmi. Informuje slovenský zpravodajský server HlavnéSprávy.sk.

Američtí vojáci se dopustili tisíců trestných činů. Částka představující kompenzaci činila téměř 20 milionů dolarů, z toho asi 4 miliony muselo vynaložit Japonsko. Jedna z obětí se rozpovídala o svém boji za spravedlnost novináři RT Paulovi Scottovi: „V roce 2002 jsem byla znásilněna vojákem americké armády. Tehdy jsem si myslela, že jsem byla jedinou obětí, ale pak jsem si dala námahu a udělala rozsáhlý výzkum, jeho výsledky mám s sebou,“ citují HlavnéSprávy.sk účastnici kampaně v boji za spravedlnost Katherine Jane Fisher.

Aktivistka dále pokračovala: „Toto je seznam podobných trestných činů od roku 1945. Jedná se pouze o případy znásilnění. Ale jak můžete vidět, dokument je velmi rozsáhlý. Zločiny byly páchané každý měsíc, nebo dokonce v průběhu pouhých několika týdnů. Seznam jsem shrnula na samostatné listy, je to však jen malá část toho, co američtí vojáci spáchali ve skutečnosti.“

Seznamu obsahuje znásilnění, ke kterým došlo výlučně na Okinawě. Ale podle Katherine, kdyby se jednotlivé spisy poskládali na sebe, dosáhly by výšku 20 patrového domu. „V 50. letech minulého století bylo v Japonsku spácháno asi 200 tisíc trestných činů, z nichž jsou vinni američtí vojáci,“ dodává Katherine.

„V mé situaci jsem se pomoci od nikoho nedočkala, nikdo mě neposlouchal. Ozbrojené síly Spojených států hlasitě prohlásili celému světu, že nebudou tolerovat násilníky ve svých řadách, a že pomohou obětem sexuálního násilí. Ale ve skutečnosti se nic neděje. Mně nijak nepomohli,“ dodala Katherine Jane.

Zdroj: ze-sveta.cz

-mp-