Islamisté dobývající Irák z organizace Islámský stát ISIS byli vycvičeni americkou CIA v Jordánsku

Dva muži ukřižovaní bojovníky ISIL v Manbeji, Aleppo, Sýrie.Tato teroristická skupina o síle pouhých deseti tisíc bojovníků dokázala během pár měsíců dobýt území větší než je Anglie. Za sebou nechala tak krvavou stezku, že se od ní distancuje i Al-Káida.

Co je to ISIS?

(zkratka ISIS - Islámský stát Iráku a Sýrie je alternativou přesnější zkratky ISIL - Islámský stát Iráku a Levanty, anglicky: Islamic State of Iraq and the Levant, arabsky: الدولة الإسلامية في العراق والشام, pozn. redakce rodon.cz)

Islámský stát (zkráceně IS) je radikální islámská organizace sunnitů a militantní separatistické hnutí původem z Iráku.

Na dobytém území vyhlásilo samostatný stát, tzv. Islámský stát, ten se rozprostírá na částech území států Iráku a Sýrie a není mezinárodně uznán žádnou zemí. Jeho stoupenci usilují o vznik islámského chalífátu, kde by platilo pouze islámské právo šaría.

Ofenziva v severním Iráku v roce 2014

V červnu 2014 dobyla ISIS velkou část severního Iráku, včetně několika hraničních přechodů. Dobyt byl dvoumilionový Mosul, který padl do rukou islamistů, když vládní jednotky dezertovaly. Islamisté také vykradli banky ve městě, čímž se stali nejbohatší teroristickou organizací na světě. Na konci června již radikálové stanuli před branami Bagdádu. Probíhaly také boje o strategickou rafinerii v Bajdží, kterou islamisté ovládli po desetidenních bojích. Chtějí ji předat místním kmenům, které ji mají do budoucna řídit. Rafinerie zpracovává ropu těženou na severu země a zajišťuje zhruba třetinu celostátní produkce ropných výrobků.

Kdo zbrojil džihádisty z ISIS?

USA ve skutečnosti přiznávají, že vyzbrojily, sponzorovaly a vybavily tzv. „umírněné“ bojovníky až ve výši několika set milionů dolarů. V březnu 2013 vyšel v magazínu Telegraph článek pod titulkem „USA a Evropa ve velkém letecky dopravuje zbraně syrským rebelům přes Zagreb“. Bylo v něm uvedeno, že jediný program zahrnoval 3000 tun zbraní dopravených v 75 leteckých nákladech, zaplacenými Saudskou Arábií na výzvu USA.

The New York Times ve svém článku „Dodávka zbraní pro syrské rebely se za pomocí C.I.A. zvětšuje“ přiznávají, že C.I.A. asistovala arabským vládám a Turecku s vojenskou pomocí teroristům, bojujícím v Sýrii. Tato pomoc sestávala z několikaset plně naložených leteckých nákladů, které přistály jak v Jordánsku, tak v Turecku.

Kdo a kde cvičil bojovníky ISIS:

Jak se nyní ukazuje, klíčoví členové ISIS byli vycvičeni americkou CIA a velením Speciálních sil v tajném táboře v Jordánsku v roce 2012, dle informovaných jordánských činitelů. Američané, Turkové a jordánská tajná služba vedli ve městě Safawi (na severu země, v poušti) výcvikovou základnu pro syrské rebely, jako na objednávku nedaleko hranic jak se Sýrií, tak s Irákem. Saudská Arábie a Katar, dvě monarchie Perského zálivu nejvíce angažované ve sponzorování války proti syrskému prezidentovi Assadovi, financovaly jordánský výcvik jednotek ISIS.

Veřejně prezentovaný jako výcvik neextrémistických džihádistů s cílém vést válku proti Assadovu režimu, tajné americké výcvikové kempy v Jordánsku i jinde vycvičily snad několik tisíc muslimských bojovníků v technikách nedovoleného válčení, sabotáže a obecného teroru. Tvrzení Washinghtonu, že si dali speciálně záležet, aby necvičili extrémisty z řad salafistů či džihádistů, musí být jistě myšleno jako vtip. Jak otestujete, zda je rekrut džihádistou či nikoliv? Mají snad džihádisté speciální DNA, které doktoři z řad CIA objevili?

US kongresman Ron Paul o intervenci USA v Iráku:

V září 2002 jsem proti americkému útoku na Irák na půdě Kongresu argumentoval následujícím způsobem:

Nebyl poskytnut žádný věrohodný důkaz o tom, že Irák disponuje jadernými zbraněmi, či k tomu má alespoň blízko. Neexistuje žádný důkaz o tom, že Irák ukrývá teroristy z Al-Káidy. Právě naopak, odborníci na tuto oblast uznávají Husajna jako nepřítele Al-Káidy a islámského fundamentalismu.

Bohužel Kongres nenaslouchal.

Ti stejní „odborníci“ na zahraniční politiku, kteří nás obelhali do války v Iráku nám teď říkají, že musíme znovu vpadnout do Iráku, abychom se vypořádali s katastrofou způsobenou původní invazí! Nedokáží přiznat, že se mýlili o invazi, která měla být „procházkou růžovým sadem“ a která by za sebe sama zaplatila, tak chtějí z událostí minulých týdnů vinit stažení amerických vojsk z Iráku v roce 2011. Ale ty problémy začaly samotnou invazí, nikoli stažením amerických jednotek. Každý kdo chápe koncept příčiny a následku, by tomu měl porozumět.

Obamova admistrativa se k situaci vyjádřila tak, že kromě pozemních jednotek jsou ostatní možnosti pomoci irácké vládě v této krizi stále na stole. Nicméně bychom neměli zapomínat na to, že tato administrativa nepovažuje Speciální síly ani agenty CIA za pozemní intervenci. Můžeme tak tedy docela dobře zase vidět Američany bojovat v Iráku.

Je také pravděpodobné, že tato administrativa začne irácké armádě dodávat další zbraně a vojenské vybavení v naději, že se invazi jednotek ISIS postaví sami. Po letech amerického výcviku, který stál 20 miliard US dolarů, je stále nepravděpodobné, že je irácká armáda na tento úkol připravena. Soudě podle výkonu irácké armády v boji s ISIS, byla většina z těchto peněz zbytečná či ukradená.

Velkému transferu zbraní do Iráku bude nepochybně příznivě nakloněný americký vojensko-průmyslový komplex, který tak bude i nadále těžit z postupného rozkladu Iráku. Tento krok bude také ve Washinghtonu vítán těmi, kteří si uvědomují, jak politicky nepopulární by doma byla třetí invaze do Iráku. Dodávky zbraní jsou možné i bez války, ale obvykle k válce vedou. A jak už jsme viděli v Iráku a Sýrii, často tyto zbraně padnou do rukou Al-Káidy, se kterou máme bojovat! Copak jsme už nenadělali dost škody?

Zdroj: theguardian.com, ac24.cz

Kopčil Jan