Tři století cyrilometodějské tradice na Moravském Valašsku: ukázky cyrilometodějských tradic na půdě Valašského muzea v přírodě

Plakát výstavy“V souvislosti s letošním výročím 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu jsme si pro návštěvníky a milovníky historie připravili průřez cyrilometodějskou tradicí v dobové literatuře a archivních pramenech“, uvedl Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě.

Výstava dokumentuje vývoj cyrilometodějské tradice od počátku 18. století, od kdy jsou zachovány nejstarší zprávy v dobové literatuře a archivních pramenech. Přes vývoj v 19. století, kde ke slovu přichází i umělecké zpracování cyrilometodějského motivu, až po nedávnou minulost, plnou dramatických zvratů, které přineslo 20. století.

Výstava dokumentuje vývoj cyrilometodějské tradice od počátku 18. století, od kdy jsou zachovány nejstarší zprávy v dobové literatuře a archivních pramenech. Přes vývoj v 19. století, kde ke slovu přichází i umělecké zpracování cyrilometodějského motivu, až po nedávnou minulost, plnou dramatických zvratů, které přineslo 20. století. Mezi nejvzácnějšími exponáty bude zastoupen oltářní obraz Cyrila a Metoděje z farního kostela v Zašové. Dále bronzový zvon Cyril a Metoděj ze Zvonařské dílny v Brodku u Přerova nebo dřevěný model radhošťské kaple, ze sbírek Valašského muzea v přírodě. K vidění bude spousta archiválií, literatury, několik obrazů a drobných exponátů s cyrilometodějskou tématikou.

Výstava bude otevřená veřejnosti od 28. 3. do 3. 11. 2013 v souladu s otevírací dobou Valašského muzea v přírodě. Vstupné na výstavy je 40,- Kč za osobu. V rámci zakoupení vstupného do Dřevěného městečka a okružní vstupenky do všech areálů je vstupné na výstavy zdarma.

Zdroj: vmp.cz

-mk-